7 Haziran 2013 Cuma

ANNESiNiN KIZLARI :) - iLK KONUMUZ TUVALET EGiTiMi !!!


ileride insaallah kizlarim icin geride biraktigimiz güzel anilar olsun diye onlarla olan her güzel seyide paylasmak istiyorum burada. insaallah daha sonra annelerinin kendileriyle nasil güzel zamanlar gecirmis, kendileriyle neler yapmis tatli tatli gülümseyerek okumalarini istiyorum.

Cok düsündüm nasil bir konu basligi bulabilirim diye en sonunda konu basligimiz ANNESiNiN KIZLARI oldu :)
ilk konumuz tuvalet egitimi derken, tabi sadece tuvalet egitimi olmayacak ilk baslardada söyledigim gibi, gecirilen bütün güzel seyler, etkinlik, boyamak, yazmak, cizmek, gezmek, tozmak gibi :)

Hemen konuya girmek istiyorum yazilarim az ve öz olsunki kafa bulandirmasin :) bende hic sevmem zaten uzun konulari.

Aslinda cooookk gec kaldim tuvalet egitimi icin kabul ediyorum, biraz üsengec davrandim coktan baslamaliydim. Kizim 2,5 yasinda, 1 yasindaki kizimin tuvalet egitimine daha var diye düsünüyorum ama cevremde 1 yasinda baslayan ve 1.5 yasinda tuvaletini söyleyen kücük kizlar taniyorum :)

Lazimlik denen olayi asla istemiyorum, kesinlikle sevmiyorum tuvalet egitiminde ben bunu asla tercih edemem dogrusu, bilmiyorum yanlismi düsünüyorum lazimliga alistirinca daha sonra birde klozete alistirmak var iki asama cocuk icin cok zor olacak görüsündeyim.

Benim tercihim bundan yana oldu, assagida fotografini görüyorsunuz... Fotograflari paylasiyorumki belki diger anneler icin fikir olur.



Benim kizim cok ama cok takintili bir karaktere sahip :)  mesela yeni bir kiyafet aldigimda asla giymek istemez, sürekli onu ona göstermem lazim sevdirmem lazimki giysin.



Simdi ben kendine özel bu klozet kapagini direk klozetin üzerinde uygulayarak tuvalet egitimine baslasam hayatta bir daha oraya gitmez, bunu bildigim icin ilk önce bunu kendisine sevdirmem lazim benim, egitimimize gecmeden önce ben bunu eline oyuncak gibi verdim ki oynasin kötü bir sey zannetmesin.
Simdi bebekleriyle evcilik oynuyoruz klozet kapagiyla :)

Bir kere denemek istedim sadece, altini baglamadim acaba nasil bir tepki verecek  söylermi kendiliginden diye ama sonuc basarisiz tabiki :)

Insallah bir sevdireyim önce ben bu cici kapagi daha sonra iste bu altta gördügünüz asamaya gecicez :) nasil olacak bilmiyorum...




Simdilik tuvalet egitimi maceramizdan bu kadar :) ileriki asamalarda bakalim neler olacak, güzel seyler olur insaallah.

Sevgiyle Kalin...



15 yorum:

  1. Bu ulvii yolda başarılar diliyorum sana :) Benim kızımda 2,5 yaşında ama bende hala alıştıramadım..4gün denedim sıfır başarı olunca biraktım hazır olmadıgını anladım..Yakında tekrar deneyeceğim..Bende klozet aparatı aldim aynı duşüncedeyim..Ama senin kız baya takıntılı gerçekten ah bu çocuklar :)
    Tuvalet eğitiminde uzmanlar 2 yaş dolması gerekiyor diyorlar..ÇUnku Allah çocuğun çis tutma kaslarini ona gore yaratmış..O yaştan sonra tutabiliyormuş..
    Tekrar kolay gelsin ben hiç sevmedim bu eğitimi umarim sende keyifli geçer :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkür ederim güzel yorumun icin. Canim vallahi bana kalsa diyene kadar hic bir sey yapmam :) ama yakinda krese basliycak mecburum bir sekilde.Insallah keyifli gecer evet :)))

      Sil
  2. TUVALET EĞİTİMİ GERÇEKTENDE HEMİ ÇOcUK HEMİDE ANNE İÇİN BİRAZ BİR DÖNEM SABIRLI OLMAK LAZIM SİZE KOLAY GELSİN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim güzel yorumun icin. Evet bencede oldukca zor olacaga benziyor :)

      Sil
  3. canım bende senin gibi düşünenlerdenim 2 kızımada lazımlık denen şeyden uzak tutup direk tuvalete alıştırdım ve bence kendini sakın kasma cocuk kendini tuvalete hazır hissedince kendiliğinden söylüyor inşlh geçiş döneminiz kolay geçer hadi bakalım kolay gelsin zira bende üçüncüyle ugraşam ay ne güzelde atlatmıştım yaaaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim vallahi bana kalsa hic alistirmam :) ama krese basliycak artim mecburum bir sekilde :) Tesekkürler güzel yorumun icin tatli cadiyi öp yerime :)

      Sil
  4. Allah kolaylık versin. Bende aynı şekilde başladım. Klozet üstü aldım ve oğluma oynasın diye verdim. Yere koyuyoruz ve oğlum buraya otur diyorum gelip oturuyor gülmeye başlıyor :D . Klozete biraz daha zamanımız var sanırım, çünkü henüz 1 yaşında. Fakat şimdiden yavaş yavaş sevdirmek lazım , bilincine yerleşsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin gibi düsünüyorum kesinlikle, insallah Allah yardimcimiz olur bu güzel yolda :) Onlar bizim herseyimiz Rabbim bizi Onlara, Onlari bize bagislasin Amin.... Bu güzel yorum icin ayrica tesekkür ederim canim....

      Sil
  5. ben henüz kapak ya da lazımlık almadım. kendim klozete oturtuyorum. Ama sizin kapağı çok beğendim mutlaka alacağım. Oğlum 20 aylık ve kaka yapacağı zaman kendini belli ediyor, kapıların arkasına ya da masanın altına saklanıyor. Yavrum benim :) ben de ona hadi gel tuvalete gidelim diyorum, koşa koşa geliyor maşallah. Anneannesi başlattı bu uygulamayı, 2 aydır böyleyiz. Artık kapak almanın zamanı geldi de geç mi kaldım yoksa :) İnşallah sizde kısa sürede alıştırırsınız, başarılar :)

    YanıtlaSil
  6. insallah cabalariniz bosa cikmaz :)

    YanıtlaSil
  7. Basarilar :) bu cocuklar cok tatli ya Allah Anne ve Babalarina bagislasin Rabbim bütün cocuklari. Amin

    YanıtlaSil
  8. Sana basarilar dilerim canim , anneigin ikinci evresiymis diyorlar tuvalet egitimine gerçektenn çok dogru. Benim kizimda 2,5 yasinda çok sukur ogrendi artik. Ama ogrendigi o 4 haftada neler çektim neler anlatamam :) Bu konuda uzman pedagog adem gunes'in isime gelen tavsiyelerini uyguladim :)))) burç fm de çocuk deyip geçmeyin program arsivinde var istersen yazabilirim sana dinlemek istersen. Bende bu aparattan aldim ama merdivenli olani aldim kendi çikip oturuyordu. ogrendikten sonra kendi istemedi zaten kaldirdik artik normal oturup yapabiliyor. Bende senin gibi lazimlik sevmeyenlerdenim ama bazi çocuklar oyle alisiyor :) kolayliklar dilerim canim sana bol bol sabir diliyorum :))

    YanıtlaSil
  9. Tuvalet Eğitimi
    Çocukların kakaları ve çişleri geldiğini farkedip, tutarak tuvalete kadar ulaşmaları için belirli bir nörolojik ve duygusal gelişime ulaşmış olmaları gerekir. Kızlar tuvalet eğitimini erkeklere göre bir kaç ay daha erken başarabilirler. Bu nedenle bu yaşlardan önce tuvalet eğitimi için zorlanmaları yanlış olur.
    Genellikle 2 yaş çocuk her şeye ”hayır“ deme eğiliminde, başına buyruk, “benim“ sözcüğünü sık kullanan, kararlarını kendi vermek isteyen, dayatmacı biridir. Anne ve aile büyüklerinin “kakanı buraya yap” gibi önerilerini kendi yaşamına, bedenine, özgürlüğüne bir müdahale olarak görür. Bu gibi fizyolojik özellikleri dikkate alarak 2- 2.5 yaşlar arasında tuvalet eğitimine başlanabilir. Tuvalet eğitimine başlama zamanı yeni bir kardeşin doğumuna, hastalık sırasına, aileden birinin ayrılmasına kısaca aile içi yeni ve alışılması gereken bir durumun varlığına rastlamamalıdır.

    Tuvalet eğitimi nasıl yapılmalıdır?
    Uygun zaman olduğuna karar verildikten sonra çocukla konu ile ilgili konuşmalar yapılmalıdır. Bu konuşmalar, büyükler nereye yapıyor, kuru kalma çok iyi bir şeydir gibi konuları içerebilir. Bezini değiştirirken yeniden bağlanmak istemediğinde lazımlık ya da tuvaleti kullanmaya teşvik edilebilir. Öykülerdeki kahramanların kakalarını neye yaptığına değinilebilir.
    Çocuğun konuya istekli olduğu farkedildiğinde lazımlık almaya birlikte gidilebilir. Nasıl kullanıldığı zorlayıcı olmadan anlatılır. Lazımlık onun odasında durabilir kullanılacağı zaman banyoya götürülebilir. Lazımlık ya da tuvaleti kullanan başka çocukları farketmesi sağlanabilir.
    Başlangıç için günde 3 kez 5-10 dakika lazımlıkta oturtmak iyi olur. Yemekten 20-30 dakika sonrası gastro kolik refleksin etkisi nedeniyle uygun zaman olabilir. Tekrar tekrar sabırla aynı teklif yapılmalı başarı gösterdiğinde ödüllendirilmelidir. Başlangıçta sonuca ulaşılmasa bile gidip tuvalette birkaç dakika oturması övülebilir. Beze yapılan kakalar „yeri burası“ diye belirtilerek onunla birlikte tuvalete dökülebilir.
    Sonuçta gerçekten uygun yere dışkılama gözlendiğinde ödüllendirilir. Alkışlama, küçük armağanlar gibi ödüller verilebilir. Lazımlığı kullanamama, korkma ya da kazalar oluştuğunda asla utandırılmamalı, cezalandırılmamalıdır. Yaz ayları gibi annenin daha rahat olduğu, bez olmadan dolaşma olanaklarının bulunduğu aylar daha uygundur. Ailelere bu süreçte gergin olmamaları, onun duygularını gözlemeye çalışmaları, konuya yoğunlaşmaları, her çocuğun farklı olabileceği bu nedenle esnek olmaları gerektiği anımsatılmalıdır.
    Tuvalet eğitimi sırasında bazı güçlükler yaşanabilir. Çocuk tümüyle reddedebilir, hiç ilgilenmeyebilir, kabul edip bir süre oturur ama kakasını yapmaz sonra bezi bağlanır bağlanmaz yapabilir, acıdığını söyleyebilir, bazen önce bir kaç kez yapar sonra sürdürmeyi reddeder, bazen kakasını tutar günlerce yapmaz kabız olur. Eğitim sırasında ilişkiler bozulur, inatlaşma ortaya çıkarsa ısrar etmeksizin çocuğa hazır olacağı bir süre tanımak, kıskanma yaratmaksızın yaşıtlarının tuvalet eğitimini başarmış olduklarının farkına varmasını sağlamak yararlı olabilir. Aileye „derin bir soluk alıp, arkanıza yaslanın, kızmayın, düş kırıklığına uğramayın, tuvalet eğitimini başaramamış hiç kimse yoktur, bir süre sonra yine denersiniz, bu arada onu daha iyi tanımaya, başarısız olsa bile onu sevmeye ve sevginizi göstermeye devam ettiğinizi ona hissettirmeye çalışın. Kabızlık gelişmişse beslenme önerileri ve ilaçlarla destek olunabilir.

    3 GÜNDE TUVALET EĞİTİMİ YÖNTEMİNİ İZLEMEK İÇİN :

    http://bit.ly/1QWgmnv

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...