9 Haziran 2011 Perşembe

KAHRAMANMARAS DONDURMASI

Sizlere Kahrmanmaras dondurmasi ikram etmek istedim :) Eger sizinde bir gün Kahramanmarasa yolunuz düserse mutlaka ama mutlaka tadmaniz gereken ilk basta Kahramanmaras dondurmasi olsun...
Tabi artik Türkiyenin her yerinde bulmak mümkün ama Kahramanmarasta yemek daha baska :)






En güzeli külahta yenen :)




150 yıllık dondurmacılık geleneği: K.Maraş DondurmasıDondurmanın Anadolu’daki tarihi yaklaşık 300 yıl öncesine kadar uzanır. Dağların yamaçlarında ve vadilerinde biriken el değmemiş kara, pekmez ve meyve özlerini karıştıran Anadolu insanı, yaz aylarında Karsambaç adını verdiği bu tatla serinlemeye başlar. Başlangıçta serinlemek için yapılan bu Karsambaç, adım adım gelenekselleşir K.Maraş’ta.


K.Maraşlı tat ustaları, K.Maraş dondurmasını dondurma yapan Ahir Dağı’nın insanoğluna verdiği hediyelerle bir tarih yazarlar; emek ve sabırlarını da ekleyerek... Bu tarihin en önemli notları ise, MADO’nun ( Maras Dondurmasi ) kuşaklar boyu aktarılan emsalsiz tadının yaratıcıları tarafından düşünülür.


K.Maraş’ı çevreleyen Ahir Dağı’nın eşsiz flora ve faunası, K.Maraşlı dondurma ustalarının en önemli kılavuzu olur. Karsambaç, Ahir Dağı’nın beyaz örtüsü kar ve renkli mücevherleri meyveler ile tatlı bir yolculuğa çıkar. Ve bu tatlı yolculuk yüzyıllar sonra bile değişir, dönüşür ve damağa geldiğinde bile bitmez. Damakta unutulmaz olur. 150 yıllık K.Maraş Dondurması serüvenini başlatan Yaşar Ailesi’nin ilk ustası Osman Ağa’nın ilham kaynağı da doğal zenginlikleriyle Ahir Dağı’dır.


Ahir Dağı’ndan bin bir emekle getirilen kara, bin bir emekle toplanan meyvelerin özleri karıştırılır. Dünyada haklı üne sahip K.Maraş Dondurması’nın ilk adımlarıdır Osman Ağa’nın Karsambaç’ı. Bugün dünyanın tanıdığı MADO’nun 4. kuşak temsilcilerinin 150 yıldır kaybetmediği o ilham, hala aynı topraklardan ve aynı dağdan gelmektedir.


Dünyanın tanıdığı K.Maraş Dondurması’nın macerası 25 metrekarelik bir dükkanda başlar. 1962 yılında kurulan Yaşar Dondurma’nın ilk dükkânında Ahir Dağı’ndan getirilen kar, çabuk erimemesi için öğüntü ya da çeltik kabuğu kullanılarak muhafaza edilir. Kollu makinelerde çevrilen kar, el emeği ve sabırla işlenir. Ustanın ustalığı orada meydana çıkar. Kıvamını ve tadını veren, kullanılan malzemelerle birlikte usta ellerdir. Zamanla kar bulmak zorlaşır ve buzla yapılmaya başlanır. Geleneksel dövme dondurmanın hasıdır, ortaya çıkan... Bıçakla kesilecek, çatalla yenecek kadar sert, ama ağızda eriyecek kadar kıvamlı dondurma, K.Maraş Dondurması’dır.

 Yazi ve Fotograflar Alintidir

12 yorum:

  1. Güzel türkiyemin dört bir yanı eşsiz bir değerde gereçekten.Gdip gezilecek çok fazla yerleri var.Umarım birgün yolum kahramanmaraş'a düşerve o güzel dındurmadan yiyebilirim.


    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  2. hmmm harika görünüyor canim:)
    insallah yolumuz düserse bizde tadina bakariz artik,sevgiler!!!

    YanıtlaSil
  3. Tesekkür ederim askin ay insallah düser ve bu essiz tadi tadarsin :) Sevgiyle kal :) her zaman beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Tesekkür ederim Aycan insallah bir gidip görmek gezmek yemek nasip olur canim... Yorumun icin cok tesekkür ederim... Her zaman beklerim...

    YanıtlaSil
  5. aslında pek dondurma yiyemem ama harika bir görüntüsü var canım.resime bakınca bile canım çekti.aslını yerinde yemek lazım .tabii bir gn yolumuz düşerse.sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  6. Tesekkür ederim sevde güzel yorumun icin. Insallah bir sizinde yolunuz düserde gezmek görmek icin yersiniz bol bol :)

    YanıtlaSil
  7. bu güzel ikrama kim hayır diyebilir ki...yemiş kadar oldum sağol canım...

    YanıtlaSil
  8. Maraşlı bir arkadaşımın annesi MAraştan buraya kargoyla dondurma göndermişti bütün sınıf oturduk afiyetle yedik.. gercekten burdakilere dondurma diyemiyorum artıkk..:))) ve en ilgici de o dondurma o kadar yol gitti erimeden bizim midelerimize kavuştu :))

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Esved
    Gercekten bende yurt disindayim burdaki dondurmalara dondurma gözüyle bakmiyorum yani :) Masallah Türkler Almanyada her seyi basardi ama bir tek Maras dondurmasini getirmeyi basaramadilar :) Yorumun icin cok tesekkür ederim canim...

    YanıtlaSil
  10. canım daha çiçeği burnunda bloggersın.. başarılarını diliyorum.. maraş dondurmasını bende yiyorum ama yerindeki nsıldır bilemiycem:))
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Cok tesekkür ederim yemekbirask. Eger sende bir gün yerinde yersen ozaman aradaki farki anliycaksin :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...